Mr. N.A.W.E. Jansen

Ewout

Cassatie-medewerker

Ewout Jansen hield zich tussen 2009 en 2016 vanuit de Hoge Raad intensief bezig met de cassatiepraktijk als wetenschappelijk medewerker/gerechtsauditeur. In een vrije rol als parttime cassatie-medewerker ondersteunt Ewout daarom de cassatie-sectie van Wijn & Stael op de inhoud en adviseert hij vanuit een intern perspectief over wat er met uw zaak (wel of niet) gebeurt.

In complexe procedures kan Ewout ook door andere secties worden geraadpleegd; bijvoorbeeld om direct al rekening te houden met cassatie of het stellen van een prejudiciële vraag aan de Hoge Raad. Voor de Hoge Raad werkte Ewout vooral aan ingewikkelde adviezen (conclusies) waarin analyses worden gemaakt van wetsgeschiedenis, literatuur en rechtspraak. Ewout werkte onder meer voor A-G's Huydecoper, Keus, Wissink, Van Oven, Hammerstein en Wesseling-van Gent. Hij ontwikkelde zo niet alleen procesrechtelijke ervaring vanuit de cassatie-techniek, maar deed ook inhoudelijk specialistische kennis op van vrijwel alle deelgebieden van het civiele recht. Ewout voelt zich echter het meest vertrouwd met algemeen verbintenissenrecht, ondernemingsrecht, huurrecht, auteursrecht/IE, arbeidsrecht, mediarecht en de grensgebieden met het bestuursrecht. Ewout is tevens lid van het College van Beroep van de Reclame Code Commissie en docent bij de New School in Amsterdam.

Tussen 2004 en 2009 won Ewout 12 cabaretprijzen met het cabaretduo “Ewout en Etienne”. Tegenwoordig is Ewout naast cassatie-medewerker bij Wijn & Stael voorzitter van Stichting Cultuurbord en cabaretier/presentator (www.ewoutjansen.nl) ondermeer bij de Sunday Assembly in Amsterdam (Mezrab) & Utrecht (Venue). Ewout werkt mee aan de Snijtafel van Kasper C. Jansen en is regisseur van het kleinkunstduo Lang & Gelukkig. Naast cabaret doet Ewout ook gespreksleiding bijvoorbeeld voor DeMeter/Adformatie, FNV en de UvA. Ewout is verder actief (geweest) voor, Mama Louise, de Nationale DenkTank, adviesbureau Seinpost & de Faculteit Communicatie & Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Ewout heeft kortom geen standaard-CV, maar bezit daardoor wel een breed praktijkperspectief als adviseur.

Opleiding

  • Doctoraal Nederlands Recht, Universiteit van Amsterdam (UvA). Scriptie over ‘het stelen van grappen’ (cijfer: 9) met leerpad informatierecht

Publicaties van Ewout Jansen

De eigen(aardige) procesbevoegdheid van de minderjarige

Ewout Jansen heeft een artikel geschreven in het NJB over de zelfstandig procesbevoegdheid van minderjarigen in het civiele recht. In dit complexe stelsel hebben talloze uitzonderingen de hoofdregel v...

Lees meer