Webinarreeks BOPA

Webinarreeks BOPA

Kom alles te weten over de BOPA

De BOPA is een cruciaal instrument binnen de context van de Omgevingswet. Dit jaar organiseerden wij een webinarreeks waarin we in de wereld van de BOPA zijn gedoken. 

Onze webinars zijn ontworpen om zowel overheden als marktpartijen te ondersteunen bij het begrijpen en toepassen van de BOPA. Of u nu werkt bij een gemeente, een adviesbureau of een projectontwikkelaar bent, deze webinars bieden waardevolle inzichten die u helpen bij het navigeren door de uitdagingen van de Omgevingswet.

Hieronder heeft u de mogelijkheid om de afzonderlijke webinars te bekijken.

Webinarleiders

Webinar 1: De BOPA, van voorbereidingsprocedure tot ETFAL

In webinar 1 komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • Toepassing BOPA
  Ontdek wanneer de BOPA kan worden ingezet. Kan altijd worden gekozen voor de BOPA of is soms een omgevingsplanwijziging verplicht? 
 • Procedure
  Kom te weten welke voorbereidingsprocedure moet of kan worden doorlopen bij een BOPA. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende procedures?
 • Beoordeling BOPA
  Maak kennis met de criteria voor de beoordeling van activiteiten die strijdig zijn met een omgevingsplan en hoe een BOPA hierop inspeelt. Ontdek de nuances van het vergunningverleningsproces en de veranderingen onder de Omgevingswet.
 • ETFAL in detail
  We verdiepen ons samen in de verschuiving van het criterium 'goede ruimtelijke ordening' naar ETFAL. Zo begrijpt u hoe deze nieuwe maatstaf het besluitvormingsproces beïnvloedt.

Webinar 2: Voorbereidende fase: cruciale stappen voor de BOPA

In webinar 2 komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • Participatie
  Ontdek hoe participatie een sleutelrol speelt in de voorbereidende fase van een BOPA-aanvraag.
 • Kostenverhaal
  Krijg inzicht in de aspecten van kostenverhaal bij ruimtelijke ontwikkelingen en hoe dit wordt verweven in de voorbereidingsfase van een BOPA.
 • Aanvraagvereisten
  Aan welke vereisten moet een aanvraag voor een BOPA voldoen? Kom meer te weten over de aanvraagvereisten zodat een aanvraag goed kan worden voorbereid en de volledigheid van een aanvraag op een juiste wijze kan worden beoordeeld.

Webinar 3: Voorschriften, intrekking en verwerking van de BOPA

In webinar 3 komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • Betrokkenheid van bestuursorganen
  Ontdek de complexiteit van de betrokkenheid van verschillende bestuursorganen en hoe hun samenwerking essentieel is voor een effectieve voorbereidingsfase van een BOPA.
 • Intrekking en wijziging van voorschriften
  Kom meer te weten over de mogelijkheden om voorschriften aan een BOPA te verbinden en te wijzigen. Ook wordt besproken wanneer een BOPA kan worden ingetrokken.
 • Verwerking in het omgevingsplan
  Leer hoe een vergunde BOPA in het omgevingsplan wordt verwerkt en welke implicaties dit heeft voor de ruimtelijke ordening op lange termijn.
 • Rechtsbescherming
  Begrijp de rechtsbescherming die betrokken is bij BOPA-aanvragen en hoe deze de belangen van alle partijen waarborgt in het proces van vergunningverlening.

Meer weten over de BOPA?

Meer weten over de BOPA?

Updates over de BOPA

Helaas, er zijn geen updates gevonden.