Invoering UBO-register wederom uitgesteld

Aangemaakt: 14 juni 2018

Invoering UBO-register wederom uitgesteld

Begin 2017 is het wetsvoorstel Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (het "Wetsvoorstel") ter internetconsultatie aangeboden. Het Wetsvoorstel is een gevolg van de Europese vierde anti-witwasrichtlijn. Op basis van deze richtlijn zijn de EU-lidstaten verplicht een centraal register met informatie over uiteindelijk belanghebbenden (“UBO’s”) van vennootschappen en andere juridische entiteiten op te zetten.

De registratie van informatie over UBO’s is bedoeld om bij te dragen aan het bereiken van meer transparantie over UBO’s van vennootschappen en andere juridische entiteiten. Dit ter bescherming van de integriteit van het financieel stelsel tegen onder meer het witwassen van geld, corruptie, belastingontduiking, fraude en terrorismefinanciering. Door UBO-informatie transparanter te maken kan het opsporen van criminelen worden vergemakkelijkt en misbruik van vennootschappen en andere juridische entiteiten beter worden tegen gegaan.

Het was de bedoeling dat het UBO-register in de loop van 2018 in Nederland in werking zou treden. Minister Hoekstra van Financiën heeft in een kamerbrief van 20 april 2018 de Tweede Kamer echter bericht dat de invoering van het UBO-register is uitgesteld. Reden voor die vertraging is een Europees akkoord over een wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn. De wijzigingsrichtlijn voorziet onder meer in verplichte openbaarheid van een deel van de UBO-informatie en voorziet ook in een verlenging van de implementatietermijn voor dit onderdeel. Het Nederlandse wetgevingstraject voor de totstandkoming van het UBO-register kan daarmee volgens de minister niet ongewijzigd worden voortgezet. De minister wacht nu totdat de wijzigingen in de richtlijn van kracht zijn. Het UBO-register zal in Nederland pas in de loop van 2019 worden ingevoerd.


14-6-2018

Betrokken(en)