Utrechtse Pleitkampioenschappen 2024

Aangemaakt: 08 mei 2024

Utrechtse Pleitkampioenschappen 2024

Op 2 mei 2024 vond de jaarlijkse editie van de Utrechtse Pleitkampioenschappen (UPK) plaats, georganiseerd door Studievereniging Sirius. Pleitteams uit het hele land namen het tegen elkaar op met als doel zich te kunnen kronen tot het beste pleitteam van Nederland.

Tijdens de UPK kregen studenten de kans om hun pleitvaardigheden te verbeteren en om te rechtspraktijk te ervaren. De nadruk lag op zowel schriftelijke als mondelinge communicatievaardigheden. De pleitteams kregen de opdracht om een partijstandpunt te verdedigen in een specifieke zaak, die ze voorbereidden voor de UPK. Het uiteindelijke doel was een harmonieuze synthese van inhoud, presentatie en overtuiging, want een goede jurist is een goede taalgebruiker.

Ze werden beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit een advocaat, een rechter en een universitair docent. Eveline Neele, advocaat bij Wijn & Stael, nam deel aan de jury als advocaat. 

Eveline Neele over haar ervaring: 'Het was ontzettend leuk om dit jaar jurylid te zijn bij de Utrechtse Pleitkampioenschappen. Ik heb genoten van het (pleit)talent van de deelnemers, de energie in de rechtszaal en de creativiteit waarmee elk team de zaak namens zijn ‘cliënt’ bepleitte. Bovendien is het leerzaam om als advocaat een keer aan de andere kant te staan!’.

Na afloop van de pleitwedstrijd genoten de deelnemers van een diner, waarbij Thijmen Hatt, advocaat bij Wijn & Stael, aansloot. Hier kregen zij de mogelijkheid om met de jury en andere deelnemers in gesprek te gaan, wat de dag compleet maakte.

Laatste updates