Overzicht stand van zaken wijzigingen huurrecht woonruimte per 1 januari 2024

Aangemaakt: 24 januari 2024

Overzicht stand van zaken wijzigingen huurrecht woonruimte per 1 januari 2024

Waar staan we nu aan het begin van het nieuwe jaar met alle wijzigingen in de wet- en regelgeving over het huurrecht woonruimte? In deze blog geven we daar een overzicht van. 

Wet goed verhuurderschap

De wet goed verhuurderschap (“Wgv”) is op 1 juli 2023 in werking getreden met uitzondering van enkele artikelen. Een aantal van deze artikelen is per 1 januari 2024 van kracht geworden.

Met ingang van 1 januari 2024 zijn verhuurders verplicht een werkwijze ter voorkoming van woondiscriminatie op te stellen, deze up-to-date te houden en in dit kader doeltreffende maatregelen te nemen en deze uit te voeren. Daarnaast is iedere gemeente vanaf nu verplicht om een meldpunt te hebben waar huurders, woningzoekers en derden een (anonieme) melding kunnen maken over “ongewenst verhuurgedrag”. Verhuurders moeten de contactgegevens van dit meldpunt van de gemeente waarin het gehuurde is gelegen, schriftelijk aan huurders verstrekken. In nieuwe huurovereenkomsten die zijn afgesloten na 1 januari 2024 moeten de contactgegevens van het meldpunt direct worden vermeld. Voor de reeds bestaande huurovereenkomsten moet deze informatie uiterlijk 1 juli 2024 worden verstrekt.

Wet vaste huurcontracten

De Wet vaste huurcontracten is eind vorig jaar door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet zal in een nog nader bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip in werking treden. De verwachting is dat dit 1 juli 2024 zal zijn. Vanaf dat moment zal (behoudens aan uitgezonderde doelgroepen) het aanbieden van een tijdelijk huurcontract niet meer mogelijk zijn.

Wet betaalbare huur

De Raad van State heeft op 20 november 2023 een advies met aanbevelingen gepubliceerd over De Wet betaalbare huur (“Wbh”). De Wbh gaat (dwingend) de huurprijzen voor middenhuurwoningen (tot 187 punten WWS) reguleren. In de waardering zal naar verwachting meer gewicht worden toegekend aan een hoge energielabel terwijl aan niet-verduurzaamde woningen minpunten worden toegekend. De waardering van buitenruimte wijzigt. Verder wordt voor nieuw te bouwen woningen een uitzondering gemaakt waardoor een nader te bepalen percentage aan opslag mag worden gerekend. De jaarlijkse huurprijsindexatie wordt gemaximeerd. 

Het advies van de Raad van State over de Wbh houdt, kort gezegd, in dat de reële mogelijkheid bestaat dat het wetsvoorstel leidt tot verkoop van huurwoningen. Met als gevolg dat het aanbod in de vrije huursector eerder zal afnemen dan toenemen. Dit zou juist ten nadele zijn van de mensen die een huurwoning zoeken. De Raad van State adviseert de oorzaken van de schaarste in het aanbod van huurwoningen en de mogelijke invloeden van de Wbh hierop nader uit te werken. 

De verwachting is dat het wetsvoorstel voor de Wbh naar aanleiding van dit advies zal worden aangepast. Dat zal dan nogmaals aan de Tweede Kamer moeten worden voorgelegd. Op dit moment wordt gestreefd naar een inwerkingtreding op 1 juli 2024. Maar een mogelijkheid is ook dat het wetsvoorstel vanwege de kritiek daarop uiteindelijk zal worden ingetrokken. 

Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten

Met ingang van 1 mei 2021 is een maximum gesteld aan de jaarlijkse huurverhoging geliberaliseerde woonruimte middels de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten. Deze wet geldt tot 1 mei 2024. De ministerraad heeft recent ingestemd met het ontwerpvoorstel waarmee de maximering van de prijsverhogingen verlengd zal worden met drie jaar tot 1 mei 2027. Dit ontwerpvoorstel wordt voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Een tussentijdse evaluatie van de noodzaak voor maximering van de huurprijzen (bijvoorbeeld na twee jaar) zal onderdeel van het ontwerpvoorstel zijn. Na het advies van de Raad van State zal het voorstel worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. 

Kortom

In 2023 zijn veel wijzigingen voorgesteld en doorgevoerd in het kader van huurrecht woonruimte. In het kader van de Wet goed verhuurderschap zijn verhuurders sinds 1 januari 2024 verplicht een werkwijze ter voorkoming van woondiscriminatie op te stellen en deze werkwijze te hanteren. Misstanden en signalen over “ongewenst verhuurgedrag” kunnen voortaan gemeld worden bij het Gemeentelijk meldpunt goed verhuurderschap. In 2024 volgt mogelijk de inwerkingtreding van de Wet betaalbare huur en Wet vaste huurcontracten en de verlenging van de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten. We houden u op de hoogte van de nieuwe wijzigingen. 

Heeft u vragen over de recent ingevoerde of aankomende wijzigingen in het huurrecht woonruimte? Neem dan gerust contact met ons op. 

Laatste updates