News
10-10-2022

Belastingdienst biedt ondernemers helpende hand door soepeler uitstel- en kwijtscheldingsbeleid

Met ingang van dit nieuwe kwartaal dienen ondernemingen hun in ‘coronatijd’ opgebouwde belastingschulden te gaan afbetalen. Zij krijgen van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om deze schuld af te lossen. De aflossing vindt plaats in 60 termijnen. De eerste termijn moet uiterlijk op 31 oktober 2022 aanstaande worden voldaan. Daarnaast moeten ondernemers ook aan hun nieuwe belastingverplichtingen voldoen. In combinatie met de torenhoge inflatie, de oplopende energie- en loonkosten en het steeds verder dalende consumentenvertrouwen, zal dat voor veel bedrijven een uitdaging zijn.

De Belastingdienst heeft diverse versoepelingen op het aflossingsbeleid aangekondigd om ondernemers die het moeilijk hebben tegemoet te komen. Zo is het – mits voldaan is aan bepaalde voorwaarden - mogelijk om een korte betaalpauze in te lassen, om per kwartaal in plaats van per maand te betalen én om in 7 jaar in plaats van 5 jaar af te lossen.

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen in problematische schulden komen of blijven, is een betalingsuitstel ook mogelijk als een bedrijf al eens eerder een betalingsuitstel kreeg. Ook is het voor kleine ondernemingen niet langer nodig om zekerheid te stellen voor de toekomstige aflossingen. Tot derde is de drempel verlaagd om uitstel van betaling wegens bijzondere omstandigheden aan te vragen.

Tot slot is het voor van belang dat de fiscus tijdelijk soepeler om zal gaan met verzoeken tot kwijtschelding. Het devies luidt: “bij twijfel toekennen”. Om de totstandkoming van minnelijke saneringsakkoorden van ondernemers te bevorderen, neemt de Belastingdienst van 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 genoegen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage als aan concurrente crediteuren wordt aangeboden.

Wilt u meer weten over deze uitstel- en saneringsmogelijkheden of heeft u advies nodig over hoe u uw onderneming het beste door deze moeilijke tijd kunt helpen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.